Verbouwing

Renovatie van ons rieten dak – week 5 en 6

Tot nu toe had ik het verhaal over ons nieuwe rieten dak nog niet afgemaakt. Tijd dus om het verhaal nu veder te vertellen. Ik zal beginnen met eens te vertellen hoe het dak nu precies is opgebouwd. In de timelapse van week 4 is wel het een en ander te zien, maar niet alles.

Constructielagen

Over de nieuwe dakbalken is een laag houten platen gekomen. Dit zijn constructieplaten die water werend zijn en die ervoor zorgen dat we nu een gesloten kap hebben, in plaats van een open kap zoals eerst. Bij een open kap kun je namelijk vanbinnen in het huis het riet zien liggen op de dakbalken. Over deze houten platen zie je dat Herbert nog een laag heeft aangebracht. Dit is een laag met vochtwerende folie. Dit zorgt ervoor dat enig vocht dat toch onder het riet terecht kan komen (bijvoorbeeld wanneer het over de jaren flink versleten en dunner is geworden) niet verder door kan dringen het huis in. Wel zo fijn, niet?

rieten dak week 5 velux raam

En dan komt de magisch mooie laag van het riet. Heel erg duurzaam is het helaas ook niet, want wij hebben ons laten vertellen dat het meeste riet geïmporteerd wordt uit het buitenland. Riet uit Nederland is veelte duur, omdat het schaars is. Er zijn simpelweg te weinig rietvelden in ons kleine landje. Wil je dus echt een huis met duurzame en lokale bouwmaterialen, vraag dan goed na bij de ondernemen waar zijn materialen vandaan komen!

Het riet wordt laag voor laag aangebracht en verdeeld over het dak. Onderaan komt de eerste laag en zo bouwt het zich op in dikte. De lagen worden steeds vastgezet op het dak met ijzerdraad en schroeven. Zo kan het niet verschuiven en kan de volgende laag eroverheen gedaan worden.

rieten dak week 5 rieten dak week 5

In onze omgeving zijn de afgelopen twee jaar nog veel meer daken opnieuw met riet gedekt. Zo konden wij ons dak met andere daken vergelijken en tot ons geluk zagen wij dat Herbert een veel dikkere laag riet heeft gedekt dan bij andere huizen te zien is. Dat is heel erg fijn, want hoe dikker de laag riet, hoe langer het mee gaat!

 

Tot slot worden bovenop het dak de nokvorsten aangebracht. Dat zijn een soort halfronde dakpannen die een kap vormen over de eindjes van het riet. Zo kan er ook geen water van bovenaf naar binnen siepelen. Wij konden kiezen uit zwarte of rode nokvorsten en vonden rood mooier bij ons huis staan.

Onderhoud

Wat heel belangrijk is bij een rieten dak, is dat het goed kan drogen. Wanneer het riet lange tijd niet goed kan drogen, dan vergaat het riet. Hierdoor gaat het dak veel minder lang mee dan je zou willen. Zaken die het drogen van het riet tegen gaan zijn bomen vlak naast het huis. Die geven immers schaduw en houden wind tegen. Zon en wind zorgen er juist voor dat het riet snel kan drogen.

Ook dingen die op het riet liggen werken drogen tegen. Zo moet je letten op bladeren en naalden die lange tijd op het dak kunnen blijven liggen en die een deel van het riet zo vochtig houden. Maar erger nog zijn algen en mos. Vooral algen zijn erg voor een rieten dak. Algen moeten zo snel mogelijk bestrijd worden. Doe je dit niet, dan blijft het dak te lang vochtig en vergaat het riet. Ook krimpen de algen wanneer zij wel drogen, waardoor zij ervoor zorgen dat het riet open gaat staan. Wanneer het dan gaat regenen, kan het water dieper de rietlaag indringen. Dat blijft dan natuurlijk weer langer vochtig en zo gaat het van kwaad tot erger. Mos zorgt voor hetzelfde effect, maar in mindere maten omdat mos minder dicht is van structuur.

Algen en mos kunnen bestrijd worden met bestrijdingsmiddelen die de algen of het mos afbreken. Een andere manier is om het rieten dak te scheren. Hierbij wordt een zo dun mogelijk laagje van het riet afgesneden. Het voordeel hiervan is dat je weer een mooi dak hebt dat er als nieuw uitziet. Het nadeel is natuurlijk dat de laag riet op die manier steeds dunner wordt.

 

Wij hebben in ieder geval afgesproken dat wij Herbert drie tot vier jaar na het renoveren van het dak terug laten komen om het onderhoud dat nodig is te doen. Waarschijnlijk zal het meevallen en is ons dak nog in prima conditie, maar wij hebben erg veel bomen op ons terrein staan. Dus nemen wij liever het zeker voor het onzekere en zullen om de vijf jaar ongeveer het dak na laten kijken. De kosten hiervan wegen namelijk niet op tegen het feit dat het dak zo veel langer mee gaat!

 

Week 5 en verder

Het is inmiddels al weer twee jaar geleden dat het dak afgemaakt is en ik vrees dat ik niet zo veel meer weet te vertellen over die laatste twee weken. Herbert heeft er in ieder geval 6 weken totaal over gedaan om ons hele dak te renoveren, wat wij zelf bijzonder snel vonden! De laatste week was wel verdeeld over een langere tijd, want het weer begon toen helaas om te slaan. 

Een andere tegenvaller is dat de timelapse van die laatste twee weken niet erg mooi zijn geworden, maar ik zal hem toch binnenkort nog even hieronder plaatsen. De foto’s die ik heb van die periode staan wel al hieronder.

Ik zal eindigen met een foto zoals het dak er nu uit ziet, zodat jullie ook een beeld hebben van hoe het dak twee jaar na dato er uitziet. Het riet is natuurlijk al lang niet meer de mooie gouden kleur als van het begin, maar wij vinden het nog steeds mooi!

 

 

Timelapse video van week 4

Komt zo snel mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *