Dieren

Kippen kopen

De eerste echter boerderijdieren zijn gearriveerd op de Gulden Vlier! We hebben kippen gekocht. Om specifiek te zijn: we hebben Brahma kuikens gekocht.

Voor dat het echter zover was, moest ik eerst het kippenhok repareren en schoonmaken. Op verzoek van mijn lief heb ik dit gedaan met een beschermend pak aan. Het kippenhok zat namelijk nog vol met uitwerpselen van de vorige bewoners. Gelukkig was er verder niemand thuis, want ik zag er niet uit!

beschermend pak

kippenhok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na flink geboend te hebben was het hok dan uiteindelijk wel erg mooi schoon en klaar voor de nieuwe bewoners. Ons kippenhok bestaat uit het nachthok met zitstok en een ren die verdeeld is in twee delen. In het nachthok lag ook nog een los legnest, maar dit is niet handig wanneer we eieren willen rapen. Daarom gaan we binnenkort een paar legnesten aan de buitenkant timmeren. Deze krijgen een mooie klep om van bovenaf de eieren te kunnen rapen.

Kippen kiezen

En dan is het tijd om te kiezen wat voor kippen we willen gaan houden. Er zijn heel veel verschillende kippenrassen om uit te kiezen. Aan de hand daarvan kun je dan weer bepalen hoeveel kippen je kan en wil gaan houden. Grote rassen hebben uiteraard meer ruimte nodig dan kleinere krielkippen.

Ook is het belangrijk om na te denken over het doel van je kippen. Je kunt kippen onder andere houden voor de sier, voor de eieren of voor het vlees. Ook deze factoren wisselen sterk per ras. Het ene ras legt bijvoorbeeld meer eieren dan het andere.

Bij ons was de keuze heel snel gemaakt. Wij wilden kippen die voor zichzelf kunnen opkomen. Wij komen allebei uit de stad en hebben allebei als schrikbeeld een leeg kippenhok door een plunderende vos. Een andere factor was ons eigen roofdier: Serina onze boskat. In onze vorige woonplaats heeft zij maar één keer een diertje als prooi mee naar binnen genomen, maar wij hebben nog geen idee hoe sterk haar instinct om te jagen is.

Onze gedacht gingen direct al uit naar een groot formaat kip. Dan kom je al snel uit op de Brahma. Dit zijn prachtige imposante kippen met veel veren aan de poten.

Brahma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kippen vinden

De derde stap is het vinden van de kippen die je hebt gekozen. Zoals vele moderne mensen ga ik direct het internet op. Eerst kijk ik op verschillende websites van fokkers, maar al gauw merk ik dat het lastig is om kippen zelf te vinden. Vaak worden er broedeieren aangeboden. Dit zijn eieren die bevrucht zijn en die je zelf kan uitbroeden in een broedmachine. Omdat wij nog geen ervaring hebben met kippen doen wij dit liever niet.

Mijn volgende mogelijkheid is zoeken op marktplaats. Ook hier vind ik heel veel broedeieren te koop en ook een keur aan jonge hanen. Wij willen graag vijf jonge hennen en uiteindelijk ook een haan. Mijn zoektocht gaat verder.

Dan vind ik eindelijk een veelbelovende advertentie van iemand in de buurt. Hij heeft meerdere kuikens te koop van 4 weken oud, waarbij ook een kleur die wij mooi vinden: meerzomig goudpatrijs.

 

Onze kuikens

Wat zijn ze schattig! Al die donzige kuikens bij elkaar! Ik krijg bij de fokker bijna spijt dat ik er niet meer wil overkopen van hem, maar ik weet dat ik ze genoeg ruimte moet kunnen geven om te groeien. En het zijn nu eenmaal Brahma’s…

We krijgen van de hobbyfokker erg veel tips mee voor de verzorging van kippen (wist je dat het heel goed voor hun gezondheid is om een beetje aftreksel van knoflook door het water te doen?). Het is ontzettend leuk om alle anekdotes te horen van iemand met zoveel ervaring met kippen, maar we moeten uiteindelijk toch richting huis.

kippen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan hebben we ineens vijf schattige kuikentjes onder de warme lamp in ons hok zitten. Ze moeten nog flink wennen, maar daar hebben ze nog alle tijd voor.

Weltrusten kippies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *